Moestuinplantjes

Biologische Moesstuin Plantjes header

Bedankt voor de aankoop van deze biologisch opgekweekte moestuinplantjes. Over een aantal weken kun jij deze heerlijke groenten uit eigen tuin oogsten en opeten. Ieder plantje heeft zo zijn eigen ruimte nodig en zijn eigen behoefte. Om je op weg te helpen kun je hier lezen hoe je ieder plantje het beste kunt planten. Zorg dat je plantjes snel na aankoop plant, en giet ze na het planten aan met water, zodat de potjes goed en snel kunnen wortelen in hun nieuwe grond.

(Krul) Andijvie

Het kweken van andijvie is erg eenvoudig. De plant groeit snel, en is niet erg weersafhankelijk. Wel even opletten op doorschieters. Andijvie wil nog wel eens doorschieten (bloemen vormen), en dan met name in de zomer wanneer de dagen het langst zijn. Andijvie houdt van een vochtige bodem. Plant de andijvie op zo'n 30 cm van elkaar.

Bosui

Met een plaatsje in de zon maak je bosui echt gelukkig. En dat is nodig, want zo kun je rekenen op een mooie oogst. Het wortelgewas neemt niet veel ruimte in beslag. De plantafstand is namelijk al ideaal als deze 3×10 centimeter is. Bosui wordt tussen de 50 en 70 centimeter hoog. Je stopt het plantje tot de bovenkant van het potje in de grond.

(Paarse) Broccoli

Broccoli Summer Purple is een mooie decoratieve paarse broccoli. Er groeit niet één krop, maar er komen veel zijscheuten aan de plant met kleine bloemhoofdjes. Doordat de plant zijscheuten blijft maken kun je ze over een lange periode blijven oogsten. Ideaal wanneer je regelmatig verse broccoli in afgepaste porties wil eten. Plant de Broccoli op afstand van zo'n 60 cm, hij heeft veel ruimte nodig. Let wel, broccoli is geen gemakkelijke groente om te telen.

Palmkool

Palmkool is familie van de kruisbloemigen, en doet het net als andere koolsoorten het beste op de volle kleigrond. Plant ze op zo'n 50cm van elkaar. Als je de top van de plant laat zitten, kun je meerdere keren oogsten van de plant. Oogst alleen de bladeren die je gaat eten, de rest kun je aan de plant laten. Zorg dat hij niet teveel in de wind staat, daar kunnen de bladeren schade van krijgen. 

Peterselie (krul):

Peterselie is een tweejarig kruid dat graag in de halfschaduw staat op voldoende vochtige en humusrijke grond. Peterselie is mooi als garnering en heerlijk in salades. Je plant peterselie op een afstand van 12 cm.

Sla (rode/groene eikenblad, krulsla, bindsla, kropsla, ijsbergsla)

Plant de sla op 30 cm afstand van elkaar. Sla heeft veel ruimte nodig om te groeien. De sla maakt een penwortel naar beneden, dus zorg dat je hem niet te diep plant. Als de plant gaat groeien gaan de bladeren die op de grond liggen relatief snel smetten. 

Rucola

De rucola plaats je in de half zon of zon, het liefst in volle tuinaarde. Geef je planten rondom ongeveer 15-20 cm ruimte, zodat hij mooi groot kan groeien. Je kunt de rucola meerdere keren oogsten, en je hoeft alleen te oogsten wat je op dat moment eet. De rest blijft mooi vers en kan doorgroeien. Gaat de rucola bloeien? Geen probleem, je kunt de bloemetjes gewoon eten.

Radichio

De radichio doet het net als de andijvie goed op een vochtige grond met veel bodemleven. Net als andijvie heeft hij de ruimte nodig, Zorg dat je bodem niet te droog wordt, want als de plant stress krijgt door droogte gaat hij eerder bloeien (schieten)! net als andijvie heeft radichio de ruimte nodig, plant ze op 30cm afstand.

Regenboog Snijbiet

Regenboog Snijbiet is familie van de normale bieten, alleen vormt ze geen knol. Snijbiet, vroeger ook wel warmoes genoemd, kun je heerlijk (kort) wokken of in de salade verwerken. Doordat de bladeren verschillende kleuren hebben, ziet het geheel er al snel smakelijk uit. Plant de snijbiet op 20 Cm afstand. Bij het oogsten snijd de je snijbiet ongeveer 1,5 centimeter van waar de bladeren ontspringen af, je kunt er meerdere keren van oogsten.

warmoes

Rode/Witte (spits) Kool

Witte kool is een groente die het beste gedeit op de zware klei. Plant de kool op 50 cm afstand. Je kunt de kool oogsten als hij een mooi formaat is om te eten, maar je kunt hem ook langer laten groeien, en dan gebruiken om zuurkool of kimchi mee te maken. Hiervoor verwijzen we je naar je zoekmachine. 

In wat voor grond :

De plantjes zullen het beste groeien op een vruchtbare grond. Deze is kruimelig en luchtig van structuur, waterdoorlatend en bevat veel humus en voedingsstoffen. Dit bereik je door je moestuin te bemesten met compost, dierlijk mest of je eigen grond te mengen met moestuingrond van het tuincentrum. 

Heb je vragen?

Je zoekmachine is je beste vriend, veel van je vragen kun je vinden op internet, en bij twijfel, ga op je gevoel af;) Groente kweken is ontdekken en observeren, en lukt lang niet altijd. Soms zijn de omstandigheden gewoon niet goed voor een bepaalde plant. Kun je geen genoeg krijgen van die heerlijke heerlijke groenten? Kom dan eens langs in onze boerderijwinkel op de Rijperweg 16a in Sint Maarten (Noord-Holland). Je vindt er de verste groenten uit het seizoen!

_44C9692