Moestuinplantjes
Bedankt voor de aankoop van deze biologisch opgekweekte moestuinplantjes. Over een aantal weken kun jij deze heerlijke groenten uit eigen tuin oogsten en opeten. Ieder plantje heeft zo zijn eigen ruimte nodig en zijn eigen behoefte. Om je op weg te helpen kun je hier lezen hoe je ieder plantje het beste kunt planten. Zorg dat je plantjes snel na aankoop plant, en giet ze na het planten aan met water, zodat de potjes goed en snel kunnen wortelen in hun nieuwe grond.
Paarse Boerenkool
Het kweken van paarse Boerenkool is erg eenvoudig. De plant groeit snel, en is niet erg weersafhankelijk. Paarse boerenkool is niet gevoelig voor ziektes en is winterhard! Bij boerenkool kun je gewoon zoveel blaadjes oogsten als je nodig hebt, en als je de top laat zitten, blijft hij doorgroeien! Boerenkool neemt veel ruimte in dus houd zeker 60 cm ruimte afstand (30 cm vanaf het plantje in alle richtingen). Paarse boerenkool is net als gewone boerenkool te gebruiken in de stampot, maar ook heerlijk als salade!
Bosui
Met een plaatsje in de zon maak je bosui echt gelukkig. En dat is nodig, want zo kun je rekenen op een mooie oogst. Het wortelgewas neemt niet veel ruimte in beslag. De plantafstand is namelijk al ideaal als deze 3×10 centimeter is. Bosui wordt tussen de 50 en 70 centimeter hoog. Je stopt het plantje tot de bovenkant van het potje in de grond.
Peterselie (glad/krul)
Peterselie is een tweejarig kruid dat graag in de halfschaduw staat op voldoende vochtige en humusrijke grond. Peterselie is mooi als garnering en heerlijk in salades. Je plant peterselie op een afstand van 12 cm.
Sla (rode/groene eikenblad, krulsla, bindsla, kropsla, ijsbergsla)
Plant de sla op 30 cm afstand van elkaar. Sla heeft veel ruimte nodig om te groeien. De sla maakt een penwortel naar beneden, dus zorg dat je hem niet te diep plant. Als de plant gaat groeien gaan de bladeren die op de grond liggen relatief snel smetten.
Rucola
De rucola plaats je in de half zon of zon, het liefst in volle tuinaarde. Geef je planten rondom ongeveer 15-20 cm ruimte, zodat hij mooi groot kan groeien. Je kunt de rucola meerdere keren oogsten, en je hoeft alleen te oogsten wat je op dat moment eet. De rest blijft mooi vers en kan doorgroeien. Gaat de rucola bloeien? Geen probleem, je kunt de bloemetjes gewoon eten.
Regenboog Snijbiet (Tricolore)
Regenboog Snijbiet is familie van de normale bieten, alleen vormt ze geen knol. Snijbiet, vroeger ook wel warmoes genoemd, kun je heerlijk (kort) wokken of in de salade verwerken. Doordat de bladeren verschillende kleuren hebben, ziet het geheel er al snel smakelijk uit. Plant de snijbiet op 20 Cm afstand. Bij het oogsten snijd de je snijbiet ongeveer 1,5 centimeter van waar de bladeren ontspringen af, je kunt er meerdere keren van oogsten.
In wat voor grond :
De plantjes zullen het beste groeien op een vruchtbare grond. Deze is kruimelig en luchtig van structuur, waterdoorlatend en bevat veel humus en voedingsstoffen. Dit bereik je door je moestuin te bemesten met compost, dierlijk mest of je eigen grond te mengen met moestuingrond van het tuincentrum.
Heb je vragen?
Je zoekmachine is je beste vriend, veel van je vragen kun je vinden op internet, en bij twijfel, ga op je gevoel af;) Groente kweken is ontdekken en observeren, en lukt lang niet altijd. Soms zijn de omstandigheden gewoon niet goed voor een bepaalde plant. Kun je geen genoeg krijgen van die heerlijke heerlijke groenten? Kom dan eens langs in onze boerderijwinkel & café op de Rijperweg 16a in Sint Maarten (Noord-Holland). Je vindt er de verste groenten uit het seizoen!