nieuws

1 Jan 2024 - Nieuw seizoen, nieuwe kansen!

Voor teeltjaar 2024 zijn we reikhalzend op zoek naar toegewijde scholieren, studenten en medewerkers! Bekijk snel de vacatures... Medewerker winkel/horeca (minimaal 24 uur) Sinds maart vorig jaar heeft De Lepelaar een geheel vernieuwde winkelruimte - een lichte orangerie - met koffiebar en proefkeuken. Sindsdien is de klantenkring enorm gegroeid en komen er mensen uit de wijde...  lees verder »

29 Sep 2023 - Preparatendag: wat doen we en waar dient het voor?

Vandaag (vrijdag 29 september 2023) vieren de vrije scholen het Sint Michaelsfeest. Dit is een herfstfeest waarbij wordt gevierd dat de natuur ons meeneemt naar het ritme van de herfst. Op biodynamische bedrijven worden rond deze dag de preparaten gemaakt. Lepelaar oprichter Jan Schrijver vraagt tijdens de pauze aan de medewerkers wat zij weten van preparaten en waar ze voor dienen. Vooral...  lees verder »

16 Mrt 2023 - Nieuwe bio-winkel, lichte ontmoetingsplek

Lentemarkt bij De Lepelaar op 24 en 25 maart 2023 Biodynamisch teeltbedrijf De Lepelaar opent op vrijdag 24 en zaterdag 25 maart 2023 voor iedereen haar deuren! Aanleiding is de opening van de geheel vernieuwde winkelruimte – een lichte orangerie - met koffiebar en proefkeuken. Voor deze gelegenheid is er een tweedaagse minimarkt opgezet met allerlei gezonds en lekkers en zijn er...  lees verder »

15 Sep 2022 - Het oude ambacht herleeft: vlas en droge bonen

Oprichter en eigenaar van De Lepelaar Jan Schrijver houdt ervan op de Lepelaar personeelsleden te testen op hun historische kennis. De afgelopen weken was 'het oude ambacht' aan de beurt... doet u mee?   Vlas Bonen   ...  lees verder »

21 Mei 2021 - Karavaan waait aan bij De Lepelaar

Tijdens het pinksterweekend en het weekend erna is De Lepelaar onderdeel van locatietheater Karavaan. Studenten van  ArtEZ Arnhem maken en spelen op ons terrein de eindvoorstelling TREK, een interactieve voorstelling over voedsel en ieders rol in de voedselketen. Meer informatie: Sprokkeltocht - Karavaan Première TREK: voorstelling Muziektheater voor Karavaan –...  lees verder »

1 Mrt 2021 - Actie boer Bram overweldigend succes

Boer Bram moest het hoofd buigen voor het Ministerie van Landbouw. Dat vinden we onterecht. Daarom zijn we een actie begonnen die boer Bram moet helpen bij de aanschaf van een nieuwe trekker. Update 31-03-2021 Het is gelukt! In nog geen maand tijd heeft de actie 'geen boete maar beloning voor boer Bram' meer dan euro 35.500 opgeleverd. Vandaag is het succes bezegeld met een...  lees verder »

14 Dec 2020 - Openingstijden tijdens de kerstperiode

De kerstperiode staat voor de deur. Meer dan andere jaren - want met een harde lockdown in het vooruitzicht - bereiden wij ons voor op een zeer bedrijvige periode. Hier vindt u een overzicht van openingstijden en meer praktische informatie. Pallets vol naar de groothandelsEerst krijgen Joris en zijn team het druk met het voorbereiden van alle grote bestellingen voor onze belangrijke afnemers. Dit...  lees verder »

19 Nov 2020 - Onze winkel vanaf 1 december ook op dinsdag open!

Vanaf volgende maand is onze winkel ook op dinsdag geopend van 9-18 uur. Dit houdt in dat we voortaan van dinsdag t/m vrijdag geopend zijn van 9-18 uur en op zaterdag van 9-16 uur. Met de verruiming van de winkeltijden hopen we nog beter tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar (onze) verse bio-groenten. Rustig winkelenVerder biedt de extra winkeldag een mogelijkheid om de grootste drukte in...  lees verder »

14 Okt 2020 - 'Corona realiteit' bij De Lepelaar - een update

Op 16 maart 2020 publiceerden wij het eerste bericht 'Corona realiteit bij De Lepelaar'. Inmiddels zijn we zeven maanden verder en zijn de berichten niet gunstig.    Via deze update willen we iedereen vragen met hernieuwde aandacht onze corona regels te volgen.  ** Beste klanten en relaties van De Lepelaar,Wij zijn voedselproducenten, wat in tijden van corona (dreiging) inhoudt...  lees verder »

18 Aug 2020 - Lepelaar en Ooievaar slaan de handen ineen

Kom lekker corona-proof buiten dineren in de (kruiden)tuin of (bij slecht weer) in onze kas.  Er zijn nog een paar plekken vrij! Restaurant De Ooievaar serveert een (H)EERLIJK 4-gangen menu voor € 47,50 (excl drankjes), uiteraard bereidt met onder andere BIOLOGISCHE producten van De Lepelaar. Ook is het mogelijk om een COMPLEET ARRANGEMENT te reserveren voor € 72,50, met...  lees verder »

14 Mei 2020 - Winkel gesloten op Hemelvaartsdag

Op donderdag 21 mei 2020 is het hemelvaartsdag. Onze winkel is op deze dag gesloten. Verder houden we de gebruikelijke openingstijden aan.  Woensdag 20 mei: 9-18 uurDonderdag 21 mei: geslotenVrijdag 22 mei: 9-18 uurZaterdag 23 mei: 9-16 uur Onze seizoenstoppers op dit moment: koolrabi, bospeen, bosbiet, bosuitjes en heerlijke verse kruiden: peterselie, koriander, selderij, roomse kervel...  lees verder »

14 Jan 2020 - Waarom wij niet protesteerden

Het protest van ‘onze’ boeren – lees gangbare boeren – is voor iedereen hoorbaar en voelbaar. Op dit moment lijkt vooral te gelden: hoe groter de mond, hoe verder je komt. Opinie van Lepelaar oprichter Jan SchrijverKring-loop naar het BinnenhofIn deze realiteit voelen nu ook ‘de andere’ boeren zich genoodzaakt hun stem te laten horen. Met als resultaat: een...  lees verder »

23 Dec 2019 - Een gezond en kleurrijk 2020!

Wat is je boodschap voor de feestdagen in een jaar van boerenprotesten, klimaatstress en stikstofproblematiek?  Wij praten altijd veel met elkaar over de actualiteiten en komen tot de conclusie: ons blijven inzetten op de bijna 50 jaar geleden ingeslagen weg, samen met het topteam van De Lepelaar en met een eigentijdse blik.  ...  lees verder »

20 Dec 2019 - Dinsdag voor de kerst is onze winkel open!

Op dinsdag 24 december 2019 zijn wij een extra dagje open! U kunt lekkere verse bio-groenten halen tussen 9:00-16:00 uur.         Op dinsdag 24 december 2019 zijn wij een extra dagje open! U kunt lekkere verse bio-groenten halen tussen 9:00-16:00 uur....  lees verder »

7 Nov 2019 - Zaterdag 9 november: Proef de herfst!

Het is weer tijd voor soep en stampot. Op zaterdag 9 nov 2019 is Joris van Tongeren er weer met een tafel vol lekkere warme herfstproeverijen boordevol Lepelaar groenten! Dus kom winkelen en laat je inspireren! Het is weer tijd voor soep en stampot. Op zaterdag 9 november 2019 is onze vaste chef en natuurvoedingsadviseur Joris van Tongeren er weer met een tafel vol lekkere warme herfstproeverijen...  lees verder »

18 Sep 2019 - Demeter wil alles van ons weten!

Stichting Demeter - kortgezegd de hoeder van de biologisch dynamische sector - vond het deze zomer tijd worden om ons een flink aan de tand te voelen over ons bedrijf. Interview over bedrijfsopvolging In juni spraken we met een journalist over bedrijfsopvolging. Dit heeft geresulteerd in een interview in het Demeter Magazine van september 2019. Eén van de vragen tijdens het interview was...  lees verder »

5 Sep 2019 - Kom Toekomst Zaaien op 5 oktober!

Zaai je mee? Op zaterdag 5 oktober om 14 uur is iedereen, jong en oud, welkom om mee te doen met het inzaaien van een akker op biodynamisch tuinbouwbedrijf De Lepelaar in Sint-Maarten.  Bij het Toekomst Zaaien loop je in een rij over de akker, terwijl je het zaad in een boog voor je uit strooit. Ook kinderen doen mee. Samen zaaien heeft iets magisch. Het is een zaadmengsel van granen en...  lees verder »

5 Sep 2019 - Help mee met onkruid wieden!

Een oproep in de categorie ‘we zijn té groen, daar moeten we iets aan doen’: zaterdagochtend as gaan we met z’n allen wieden. Prachtig plekje tussen de Westfriesedijk en kasteel Nuwendoorn. ...  lees verder »

7 Mei 2019 - Buitengewoon eten bij De Lepelaar

Bio, bourgondisch en bloemrijk Lekker buiten eten, wijds uitzicht en een lange tafel. Het lijkt misschien ver weg, maar voordat je het weet is het zomer. Dit jaar wordt buitengewoon! Wij Lepelaars gaan iets nieuws proberen: het mooiste plekje op ons land toveren we om tot een toprestaurant zonder muren. Delen en ontmoetenHet wordt ‘shared dining’ in de breedste zin van het woord....  lees verder »

18 Mrt 2019 - De Lepelaar in het NHD: De grenzen van groene voorloper

Vandaag (maandag 18 maart 2019) stond er een artikel over De Lepelaar in het Noordhollands Dagblad. Het nieuwtje: we gaan onze kas uitbreiden. Voor de goede lezer een verkapt stemadvies ;)  Noordhollands Dagblad maandag 18 maart 2019.jpg  Manifest digitaal_8mrt2019.pdf...  lees verder »

8 Mrt 2019 - 'Meer biologische landbouw in Noord-Holland'

De Lepelaar maakt zich hard voor meer duurzame en biologische landbouw en deelt graag kennis. Afgelopen vrijdag 8 maart 2019 'passeerde' de PvdA-campagnetrein De Lepelaar om zich van haar groentste kant te laten zien. 'De PvdA gaat zich de komende vier jaar hard maken voor ten minste 10% biologische landbouw in de provincie Noord-Holland', aldus Adnan Tekin gedeputeerde van de provincie...  lees verder »

26 Jan 2019 - Moderne en minder moderne helden

Jan Schrijver, oprichter van De Lepelaar, schrijft maandelijks een column in Ekoland, het vakblad voor de biologische landbouw. De laatste twee colums waren gewijd aan onze hedendaagse helden, waaronder Max Verstappen en Louise Fresco. Hun gedachtegoed van 'sneller, sneller, meer, meer' wordt vergeleken met een paar denkers van weleer, zoals Friedrich Nietzsche en Rudolf Steiner. Lees de columns...  lees verder »

26 Jan 2019 - Groentemozaïek van De Lepelaar

Aan het einde van deze maand, zo viel te lezen in de Schager Courant (19 januari 2019), start de Albert Heijn met een grote reclamecampagne voor sla. Deze sla is op innovatieve wijze gekweekt, namelijk op water. De slacampgne volgt op een tweedaags evenement (26 en 27 januari) in Schagen: Bloemrijk Schagen. Naast een zee aan tulpen wordt het winkelend publiek getrakteerd op een twee meter dertig...  lees verder »

20 Dec 2018 - Maandag 24 december is onze winkel open

Aanstaande maandag 24 december is onze bedrijfswinkel een extra dag geopend in verband met de feestdagen! Haal nog even een lekker vers kropje sla of iets anders gezonds voor bij het kerstdiner. Op maandag 24 december is de winkel open tussen 9:00-16:00 uur. Op zaterdag 22 december zijn we zoals gebruikelijk geopend tot 16:00 uur....  lees verder »

19 Dec 2018 - Hele fijne feestdagen namens de 'Lepelaars'

Dit jaar eens geen gezonde groeten op een ouderwets kaartje, maar een digitale groet met een knipoog naar vroeger tijden (klik door en bekijk de foto). We willen iedereen via deze weg hele fijne feesdagen wensen en (alvast) een mooi 2019! Deze foto van het vaste team - helaas waren er een paar mensen afwezig - is gemaakt tijdens ons bedrijfsuitje begin december. Zoals dat gaat werkt een...  lees verder »

13 Dec 2018 - Bonenbende: Bijzondere bonen proeven!

U heeft ze vast al zien liggen in onze winkel: de wieringer boon, kievitsboon en zwarte boon. Deze vrijdag (14 december 2018) kunt u ze allemaal proeven! Joris van Tongeren, kok en natuurvoedingsadviseur, heeft heerlijke gerechten gemaakt, allemaal met bonen en aangevuld met diverse groenten van De Lepelaar.  Jan Schrijver is enthousiaste teler van oude bonenrassenIn de streek tussen...  lees verder »

12 Dec 2018 - Jorinde terug in de kool bij De Lepelaar

Er wordt wel eens gezegd dat baby's uit de kool komen. De blonde uit witte kool. Ik moest daar aan denken toen ik een paar weken geleden een middagje door de witte kool kroop. Ik hielp bij het snijden van de laatste rijen op een stuk land aan de rand van het dorp Warmenhuizen.  Het was een prachtige novembermiddag. Dat ik aan mijn jeugd moest denken was niet zo verwonderlijk, want mijn...  lees verder »

22 Jun 2018 - Vakantie

Column van Jan Schrijver voor Ekoland "Mijn ouders vonden dat je als tuinder niet op vakantie hoorde te gaan. Op het bedrijf was er altijd wel iets te doen, zeker in de zomermaanden." VakantieMijn ouders vonden dat je als tuinder niet op vakantie hoorde te gaan. Op het bedrijf was er altijd wel iets te doen, zeker in de zomermaanden. Er moest geschoffeld en gewied worden en bij droogte beregend....  lees verder »

12 Apr 2018 - De vogelbescherming op bezoek bij de Lepelaar

In het kader van de vogelvriendelijke weken van Ekoplaza kwam de volgelbescherming op bezoek bij ons bedrijf. En maakde de volgende impressie. klik hier       ...  lees verder »

21 Feb 2018 - "De aarde zucht en kreunt"

Column van Jan Schrijver voor Ekoland."De technologische landbouw rukt steeds sneller op. Het vleesvee komt de wei niet meer in en wordt met duizendtallen in grote megastallen vetgemest. Gaat de technologische landbouw dan toch winnen in Nederland?" Column Jan Schrijver, BD-tuinbouwer en voorzitter Stichting Demeter: De aarde zucht en kreunt "Terwijl de zeespiegel weer twee centimeter is...  lees verder »

11 Jan 2018 - Promo filmpje De Lepelaar voor de Tuinbouwondernemersprijs

De organisatie van de tuinbouwondernemersprijs maakte een mooi promo filmpje van ons bedrijf. Helaas werden wij niet uitgeroepen tot winnaar, maar wij zijn evengoed trots om bij de 3 genomineerden te horen! Klik hier om deze te bekijken....  lees verder »

1 Nov 2017 - De Lepelaar genomineerd voor de tuinbouwondernemersprijs 2018!

Ons bedrijf behoort tot de 3 genomineerden voor de tuinbouwondernemersprijs 2018! Hier zijn wij natuurlijk heel trots op. Vrijdag 27 okbober werden wij door een flinke delegatie overvallen met een grote taart. Zie hier het filmpje van de nominatie en het hier kunt u het artikel lezen in het Biojournaal....  lees verder »

6 Sep 2017 - Reactie van Jan op het fipronil-schandaal

Naar aanleiding van het fipronil schandaal schreef Jan Schrijver een ingezonden brief aan de Opinie pagina van Dagblad Trouw. Daar werd het niet geplaatst, maar wel op de site van de stichting Demeter. Hoe gevaarlijk zijn chemische bestrijdingsmiddelen in de landbouw nu echt voor onze gezondheid? Het insectenbestrijdingsmiddel fipronil, wat nu in de eieren is gevonden geeft aan hoe gemakkelijk...  lees verder »

24 Mei 2017 - Wij doen ook mee!

Op zaterdag 17 juni 2017 doen wij mee met de landelijk georganiseerde open dag van Lekker naar de Bioboer.(Let op, alléén zaterdag!) U bent de hele dag van harte welkom! Er zijn proeverijen, u kunt een rondleiding krijgen en voor de kinderen is er ook genoeg te zien en te doen. Tot 17 juni...  lees verder »

10 Apr 2017 - Een (fiets)kratje van de Lepelaar vol voorjaarsproducten

(10-4-2017) Vanaf deze week te bestellen: Een leuk cadeau om weg te geven of zelf te houden: een houten kratje vol heerlijke biologische voorjaarsproducten. Voor €30,- krijgt u een leuk houten kratje met veel verse voorjaarsproducten: Inhoud: (* geteeld door de Lepelaar)- Een fles biologische witte wijn (of appelsap**)- 6 eieren- Bosje lente-ui*- Bosje raapstelen*- Snijbiet*- Bosje rucola*-...  lees verder »

21 Dec 2016 - feestelijke-heropening-van-onze-winkel

Op vrijdag 23 en zaterdag 24 december 2016 gaan we feestelijk de winkel 'heropenen'.Er staat 's ochtends een warm kopje koffie of thee voor u klaar en 'middags kunt u ook een warm glaasje glühwein drinken.Dus u bent meer dan welkom voor al uw biologische kerstboodschappen!      ...  lees verder »

1 Nov 2016 - Winterkost

November 2016. Afgelopen week heeft de herfst echt zijn intrede gedaan, met gure dagen en koude nachten. Voor de natuur en de landbouw is het heel goed, een tijdje kou en vorst. De sapstromen in de bomen komen tot stilstand en het ongedierte verdwijnt van het land. November 2016. Afgelopen week heeft de herfst echt zijn intrede gedaan, met gure dagen en koude nachten. Voor de natuur en de landbouw...  lees verder »

16 Mrt 2016 - De winterpostelein van de Lepelaar haalt het BioJournaal

Ruim een week geleden stonden Jan Schrijver en zeer gewaardeerde medewerker Gijs Broersen in Zeist bij De Groene Winkel. Ze promootten daar de heerlijke winterpostelein van De Lepelaar. BioJournaal schreef er een mooi stukje over. Klik hier om het artikel terug te lezen. ...  lees verder »

29 Jan 2016 - actie gratis winterpostelein

De laatste week van januari staat onze winterpostelein in de spotlights. Bij uw boodschappen krijgt u een gratis zakje van deze gezonde groente mee en een brochure met informatie over herkomst, voedingswaarde en bereidingswijze. Winterpostelein De winterpostelein of Claytonia perfoliata is een eenjarige plant uit de familie der Montia perfoliata en mag vooral niet verward worden met de...  lees verder »

11 Jan 2016 - De Lepelaar op Facebook

De Lepelaar heeft een Facebook pagina. Hierop zullen wij regelmatig nieuwe berichten plaatsen. Blijf op de hoogte en word lid van onze Facebook pagina door deze te liken. Klik hier om naar onze Facebook pagina te gaan. ...  lees verder »

21 Dec 2015 - Kerstaanbieding

Verwen uzelf of een ander deze kerst eens met een kistje heerlijke bio-producten! Voor € 10 kunt u het aanbiedingspakket, bestaande uit 10 producten, deze week in onze winkel komen halen. Het pakket bestaat uit:- 1 rode kool- 2 gewone uien en 1 rode ui - 2 handappels en 1 moesappel- 1 zak tricolore pastaschelpjes- 1 flesje appelsap- 1 zakje verse winterpostelein- 1 bosje raapstelen-...  lees verder »

20 Nov 2015 - Expositie Dick Beuker in november en december

In november en december 2015 kunt u in de bedrijfswinkelhal en kantine genieten van het werk van lokaal schildertalent Dick Beuker.  Zee- en duinzichten en waterpartijen zijn thema's waar Dick graag mee werkt. De schilderijen zijn in olieverf op doek. Tijdens onze winkelopeningstijden is de expositie geopend. loopt u gerust eens binnen!  ...  lees verder »

29 Aug 2015 - Open Dagen 2015

OPEN DAG ! Vrijdag en zaterdag 28 en 29 augustus organiseerde het biologisch-dynamisch bedrijf de Lepelaar open dagen. 28 en 29 Augustus – OPEN DAG ! Welkom op De Lepelaar. Vrijdag en zaterdag 28 en 29 augustus organiseerde het biologisch-dynamisch bedrijf De Lepelaar open dagen. Het bedrijf is gevestigd aan de Rijperweg 16A 1744HK Sint Maarten. De Lepelaar behoort tot een van de oudste...  lees verder »

8 Aug 2014 - De Lepelaar in de media

Recentelijk kwam de pers bij ons op bezoek om een artikel te schrijven in het Noord-Hollands Dagblad (editie Schagen). Zie hieronder het resultaat. ...  lees verder »

19 Feb 2014 - Het verhaal van de groentepakketten

De groentepakketten... liggen elke vrijdag en zaterdag fris en fruitig te wachten op hun abonnees. Steeds weer een vers pakket, uit het seizoen, zoveel mogelijk van dichtbij én gevarieerd. Maar wanneer begon de Lepelaar met de groentepakketten? En wat voor werk gaat eraan vooraf, voordat het bij u op uw bordje ligt?  Het eerste groentepakket maakte in Inge in 1996 en wel op speciaal...  lees verder »

16 Aug 2013 - Wist u dat...

....wij bij de Lepelaar meer hebben dan enkel Harde Noord-Hollandse klei? Natuurlijk wist u dat, er staat immers een kas achter onze schuur. Maar wist u ook dat wij bloemen en groenten op zandgrond verbouwen? Aan het oude hof in bergen, verscholen achter de bomen langs de Eeuwigelaan, ligt een uniek stuk grond. Het is niet toegankelijk voor onbevoegden en het is er nog stil. Zo kun je er de...  lees verder »

15 Aug 2013 - De Lepelaar bouwt verder

Ondanks onze relatief nieuwe faciliteiten zijn wij voortdurend bezig met vernieuwing. Wij denken dan niet alleen aan voortzetting maar ook aan verbeteringen op het gebied van efficiëntie en technologie. Zo is de bouw van een nieuwe schuur aan de achterzijde van de huidige schuur gestart! Wat gaan we doen? Er komt een nieuwe schuur haaks op de huidige aan de achterzijde van het bedrijf, naast...  lees verder »

7 Jun 2013 - Bijen vangen bij de Lepelaar

Inge is een bezige bij. Zij draagt zorg voor vele verschillende werkjes op en rond het bedrijf. Zo houdt zij zich ook bezig met de bijen. Tegen het eind van de lente gaat een bijenvolk vaak zwermen. Maar wat nou als ze dat gaan doen als Inge er niet is? Bijen zijn wonderbaarlijke schepsels. Het zogeheten 'zwermen' is eigenaardig gedrag. Er wordt dan een nieuwe koningin geboren en er ontstaat...  lees verder »

26 Jan 2013 - Boek Jan op de Biovak 2013

De Biovak is dé vakbeurs voor de biologische sector en vindt jaarlijks plaats in Zwolle. Dit jaar is er een deel van de Demeter-stand (Het biologisch dynamische keurmerk van Nederland) beschikbaar gesteld om het boek van Jan en John onder de aandacht te brengen bij het grote publiek. ...  lees verder »

4 Jan 2013 - Soep en Spirit 2013

Ook dit jaar komen er weer nieuwe 'Soep en Spirit avonden. Zie de onderstaande folder voor meer informatie en schrijf je in! ...  lees verder »

22 Dec 2012 - Boekpresentatie groot succes!

Afgelopen maand presenteerden Jan en John hun boek 'Op weg naar een fijnzinnige landbouw'. De bijeenkomst vond plaats in het provinciehuis in Haarlem. Hieronder een kort fotoverslag:      ...  lees verder »

21 Nov 2012 - Jan Publiceert Boek: 'Op weg naar een fijnzinnige landbouw'

Jan heeft samen met John van der Rest anderhalf jaar lang gewerkt aan zijn boek: 'Op weg naar een fijnzinnige landbouw' Het boek ligt nu in de winkel van de Lepelaar (en is verkrijgbaar bij de betere boekhandel) voor €19,95. Lees hieronder het persbericht: ’Agrarische sector medeverantwoordelijk voor lagere zorgkosten’ Boer Jan Schrijver houdt...  lees verder »

25 Sep 2012 - Nieuwe website!

Hoera!! Onze nieuwe website is online. Wij zijn erg trots op het resultaat en nieuwsgierig naar uw meningen. Wilt u reageren? Klik dan op contact en laat een bericht achter. De leukste berichten plaatsen wij hier op de site. Onze site is ontworpen en ontwikkeld door Wishbone Productions, het bedrijf van oud medewerker van de Lepelaar Sjors Broersen. Bedankt Sjors! Wij zullen u zoveel mogelijk...  lees verder »

16 Sep 2011 - Warmoes; vergeten groente

Warmoes (Beta vulgaris subsp. cicula Chenopodiaceae), Warmoes behoort tot een van de vergeten groenten en heeft al een zeer lange historie. Is verwant met de biet en behoort tot de oeroude groente die wordt geteeld om het attractieve, smakelijke blad en de stengels. Hij is inheems in het mediterrane gebied en was al bekend bij de oude Grieken, die ook de wortels ervan aten met mosterd, linzen en...  lees verder »

15 Jul 2010 - Lekker naar Jan & Joris

Ooit was Jan Schrijver een buitenbeentje als biologisch-dynamische boer. Die tijd is gelukkig voorbij. Samen met compagnon Joris Kollewijn spreekt Jan van biologisch-dynamisch boerenbedrijf De Lepelaar het liefst zoveel mogelijk mensen aan.  De Lepelaar_Smaakmakend.pdf...  lees verder »

1 Sep 2009 - Bio-boer begrijpt de massa niet

Jan Schrijver van het biologisch-dynamisch tuinbouwbedrijf De Lepelaar dringt al veertig jaar aan op het belang van lokaal geproduceerd kwaliteitsvoedsel. Met verbazing ziet hij hoe de massa blijft geloven in de continue misleiding door de grootschalige voedingsindustrie. Hoe blijft hij in dit krachtenveld als kleine producent geloven in zijn idealen? Uit: De Kleine Aarde; herfsteditie Groene...  lees verder »

30 Aug 2008 - Kunstweekend 2008 een groot succes!

De Lepelaar maakt onderdeel uit van de Tuinderskring Harenkarspel. Zij hebben een fietstocht in de vorm van een tuinpad uitgezet langs een diversiteit aan plattelandsbedrijven. Via de dorpen Warmenhuizen, Eenigenburg, Sint-Maarten, Dirkshorn en Waarland voert de route u langs een aardbeienkweker, Anthurium kwekerij, biologische veehouderij en tuinderij, kweker van Zonnebloemen en een Dahlia...  lees verder »

21 Jun 2008 - Je bent wat je eet, dat weten zelfs je genen

Beter eten en meer bewegen kan tot grote veranderingen leiden op genetisch niveau, wijst een pilot studie uit. Sommige genen gaan aan, andere uit. Door Ben van Raaij Het was een opmerkelijk artikel dat deze week verscheen in het Amerikaanse tijdschrift PNAS (16 juni). Mannen met een milde vorm van prostaatkanker werd tijdelijk een andere levensstijl opgelegd - met een gezond dieet, meer beweging...  lees verder »

2 Feb 2004 - Emancipatie, bestemming en vriendschap

Udo Teunis, voormalig werknemer en vriend van het bedrijf vertelde in 2004 uitgebreid over zijn ervaringen: In de zomer van 2004 hopen jullie bestaan en bedrijf voort te zetten op een nieuwe plaats, in een nieuwe schuur met winkel en kantoor, en in een nieuwe huis, model klassieke Stolp. Een enorme stap, als mens en als ondernemer, getuigend van een enorme moed, doorzettingsvermogen, idealisme en...  lees verder »

2 Feb 2004 - Venten, veilen en verkavelen

Nico Schrijver, Jan's broer vertelt: Ter gelegenheid van de opening van de nieuwe vestiging van De Lepelaar haal ik graag wat herinneringen van vroeger op. Aan het opgroeien als tuinderszoon in Warmenhuizen bewaar ik talrijke dierbare herinneringen.  Eigenlijk gaat er geen week voorbij of ik ben ’s nachts in mijn dromen aan het aardappelen roden, een schuit kool naar de schuur thuis...  lees verder »

2 Feb 2004 - Werken op het land

Reinout, Jan's zoon, deelt zijn ervaringen: Het was alweer een aantal jaren geleden dat ik voor het laatst op de Lepelaar had gewerkt. Het moet met het wortelen rooien geweest zijn dat ik de dag daarvoor in paniek werd opgebeld door Jan dat er toch echt nog iemand op de trekker nodig was en of ik niet voor een keer nog naar ’t Rijpje wilde komen om te helpen. Dat moet inmiddels ongeveer 4...  lees verder »