nieuws

7 Mei 2019 - Buitengewoon eten bij De Lepelaar

Bio, bourgondisch en bloemrijk Lekker buiten eten, wijds uitzicht en een lange tafel. Het lijkt misschien ver weg, maar voordat je het weet is het zomer. Dit jaar wordt buitengewoon! Wij Lepelaars gaan iets nieuws proberen: het mooiste plekje op ons land toveren we om tot een toprestaurant zonder muren. Delen en ontmoetenHet wordt ‘shared dining’ in de breedste zin van het woord....  lees verder »

18 Mrt 2019 - De Lepelaar in het NHD: De grenzen van groene voorloper

Vandaag (maandag 18 maart 2019) stond er een artikel over De Lepelaar in het Noordhollands Dagblad. Het nieuwtje: we gaan onze kas uitbreiden. Voor de goede lezer een verkapt stemadvies ;)  Noordhollands Dagblad maandag 18 maart 2019.jpg  Manifest digitaal_8mrt2019.pdf...  lees verder »

8 Mrt 2019 - 'Meer biologische landbouw in Noord-Holland'

De Lepelaar maakt zich hard voor meer duurzame en biologische landbouw en deelt graag kennis. Afgelopen vrijdag 8 maart 2019 'passeerde' de PvdA-campagnetrein De Lepelaar om zich van haar groentste kant te laten zien. 'De PvdA gaat zich de komende vier jaar hard maken voor ten minste 10% biologische landbouw in de provincie Noord-Holland', aldus Adnan Tekin gedeputeerde van de provincie...  lees verder »

12 Feb 2019 - De Lepelaar zoekt collega's!

Zin om de handen uit de mouwen steken voor een duurzame wereld? Geen files, voldoende beweging en de wind in de haren? Twijfel niet langer, wij zoeken nieuwe collega’s! Meewerkend voorman/vrouwWij zijn  op zoek naar een collega die niet alleen een kei is in werken op het land, maar die ook goed is in het coördineren van dit werk. Deze persoon kan goed schakelen met zijn...  lees verder »

26 Jan 2019 - Moderne en minder moderne helden

Jan Schrijver, oprichter van De Lepelaar, schrijft maandelijks een column in Ekoland, het vakblad voor de biologische landbouw. De laatste twee colums waren gewijd aan onze hedendaagse helden, waaronder Max Verstappen en Louise Fresco. Hun gedachtegoed van 'sneller, sneller, meer, meer' wordt vergeleken met een paar denkers van weleer, zoals Friedrich Nietzsche en Rudolf Steiner. Lees de columns...  lees verder »

26 Jan 2019 - Groentemozaïek van De Lepelaar

Aan het einde van deze maand, zo viel te lezen in de Schager Courant (19 januari 2019), start de Albert Heijn met een grote reclamecampagne voor sla. Deze sla is op innovatieve wijze gekweekt, namelijk op water. De slacampgne volgt op een tweedaags evenement (26 en 27 januari) in Schagen: Bloemrijk Schagen. Naast een zee aan tulpen wordt het winkelend publiek getrakteerd op een twee meter dertig...  lees verder »

20 Dec 2018 - Maandag 24 december is onze winkel open

Aanstaande maandag 24 december is onze bedrijfswinkel een extra dag geopend in verband met de feestdagen! Haal nog even een lekker vers kropje sla of iets anders gezonds voor bij het kerstdiner. Op maandag 24 december is de winkel open tussen 9:00-16:00 uur. Op zaterdag 22 december zijn we zoals gebruikelijk geopend tot 16:00 uur....  lees verder »

19 Dec 2018 - Hele fijne feestdagen namens de 'Lepelaars'

Dit jaar eens geen gezonde groeten op een ouderwets kaartje, maar een digitale groet met een knipoog naar vroeger tijden (klik door en bekijk de foto). We willen iedereen via deze weg hele fijne feesdagen wensen en (alvast) een mooi 2019! Deze foto van het vaste team - helaas waren er een paar mensen afwezig - is gemaakt tijdens ons bedrijfsuitje begin december. Zoals dat gaat werkt een...  lees verder »

13 Dec 2018 - Bonenbende: Bijzondere bonen proeven!

U heeft ze vast al zien liggen in onze winkel: de wieringer boon, kievitsboon en zwarte boon. Deze vrijdag (14 december 2018) kunt u ze allemaal proeven! Joris van Tongeren, kok en natuurvoedingsadviseur, heeft heerlijke gerechten gemaakt, allemaal met bonen en aangevuld met diverse groenten van De Lepelaar.  Jan Schrijver is enthousiaste teler van oude bonenrassenIn de streek tussen...  lees verder »

12 Dec 2018 - Jorinde terug in de kool bij De Lepelaar

Er wordt wel eens gezegd dat baby's uit de kool komen. De blonde uit witte kool. Ik moest daar aan denken toen ik een paar weken geleden een middagje door de witte kool kroop. Ik hielp bij het snijden van de laatste rijen op een stuk land aan de rand van het dorp Warmenhuizen.  Het was een prachtige novembermiddag. Dat ik aan mijn jeugd moest denken was niet zo verwonderlijk, want mijn...  lees verder »

20 Sep 2018 - Kom Toekomst Zaaien bij biodynamische boerderij De Lepelaar!

Zaai je mee? Op zaterdag 6 oktober om 14 uur is iedereen, jong en oud, welkom om mee te doen met het inzaaien van een akker op biodynamisch tuinbouwbedrijf De Lepelaar in Sint-Maarten, boven Alkmaar. Het is een zaadmengsel van granen en bloemen; goed voor de biodiversiteit. Bij het Toekomst Zaaien loop je in een rij over de akker, terwijl je het zaad in een boog voor je uit strooit. Ook kinderen...  lees verder »

22 Jun 2018 - Vakantie

Column van Jan Schrijver voor Ekoland "Mijn ouders vonden dat je als tuinder niet op vakantie hoorde te gaan. Op het bedrijf was er altijd wel iets te doen, zeker in de zomermaanden." VakantieMijn ouders vonden dat je als tuinder niet op vakantie hoorde te gaan. Op het bedrijf was er altijd wel iets te doen, zeker in de zomermaanden. Er moest geschoffeld en gewied worden en bij droogte beregend....  lees verder »

12 Apr 2018 - De vogelbescherming op bezoek bij de Lepelaar

In het kader van de vogelvriendelijke weken van Ekoplaza kwam de volgelbescherming op bezoek bij ons bedrijf. En maakde de volgende impressie. klik hier       ...  lees verder »

21 Feb 2018 - "De aarde zucht en kreunt"

Column van Jan Schrijver voor Ekoland."De technologische landbouw rukt steeds sneller op. Het vleesvee komt de wei niet meer in en wordt met duizendtallen in grote megastallen vetgemest. Gaat de technologische landbouw dan toch winnen in Nederland?" Column Jan Schrijver, BD-tuinbouwer en voorzitter Stichting Demeter: De aarde zucht en kreunt "Terwijl de zeespiegel weer twee centimeter is...  lees verder »

6 Sep 2017 - Reactie van Jan op het fipronil-schandaal

Naar aanleiding van het fipronil schandaal schreef Jan Schrijver een ingezonden brief aan de Opinie pagina van Dagblad Trouw. Daar werd het niet geplaatst, maar wel op de site van de stichting Demeter. Hoe gevaarlijk zijn chemische bestrijdingsmiddelen in de landbouw nu echt voor onze gezondheid? Het insectenbestrijdingsmiddel fipronil, wat nu in de eieren is gevonden geeft aan hoe gemakkelijk...  lees verder »

24 Mei 2017 - Wij doen ook mee!

Op zaterdag 17 juni 2017 doen wij mee met de landelijk georganiseerde open dag van Lekker naar de Bioboer.(Let op, alléén zaterdag!) U bent de hele dag van harte welkom! Er zijn proeverijen, u kunt een rondleiding krijgen en voor de kinderen is er ook genoeg te zien en te doen. Tot 17 juni...  lees verder »

10 Apr 2017 - Een (fiets)kratje van de Lepelaar vol voorjaarsproducten

(10-4-2017) Vanaf deze week te bestellen: Een leuk cadeau om weg te geven of zelf te houden: een houten kratje vol heerlijke biologische voorjaarsproducten. Voor €30,- krijgt u een leuk houten kratje met veel verse voorjaarsproducten: Inhoud: (* geteeld door de Lepelaar)- Een fles biologische witte wijn (of appelsap**)- 6 eieren- Bosje lente-ui*- Bosje raapstelen*- Snijbiet*- Bosje rucola*-...  lees verder »

21 Dec 2016 - feestelijke-heropening-van-onze-winkel

Op vrijdag 23 en zaterdag 24 december 2016 gaan we feestelijk de winkel 'heropenen'.Er staat 's ochtends een warm kopje koffie of thee voor u klaar en 'middags kunt u ook een warm glaasje glühwein drinken.Dus u bent meer dan welkom voor al uw biologische kerstboodschappen!      ...  lees verder »

1 Nov 2016 - Winterkost

November 2016. Afgelopen week heeft de herfst echt zijn intrede gedaan, met gure dagen en koude nachten. Voor de natuur en de landbouw is het heel goed, een tijdje kou en vorst. De sapstromen in de bomen komen tot stilstand en het ongedierte verdwijnt van het land. November 2016. Afgelopen week heeft de herfst echt zijn intrede gedaan, met gure dagen en koude nachten. Voor de natuur en de landbouw...  lees verder »