nieuws / actie gratis winterpostelein

« terug naar overzicht

De laatste week van januari staat onze winterpostelein in de spotlights. Bij uw boodschappen krijgt u een gratis zakje van deze gezonde groente mee en een brochure met informatie over herkomst, voedingswaarde en bereidingswijze.

Winterpostelein

De winterpostelein of Claytonia perfoliata is een eenjarige plant uit de familie der Montia perfoliata en mag vooral niet verward worden met de zomerpostelein, wat een totaal andere familie is.

Oorspronkelijk komt deze groente uit arctisch Noord-Amerika en Groenland, maar werd ook wel gevonden in de hogere gebieden langs de Middellandse zee.

De oude Grieken, Egyptenaren en Romeinen aten hun buik er al mee vol.

In de middeleeuwen noemden de Arabieren de winterpostelein de gezegende groente. Het is een korte dag plant die in de winter gestaag doorgroeit.

Vanaf 21 maart begint het plantje bloemen te vormen en is dan niet meer geschikt voor consumptie. Na de eenvoudige witte bloemetjes ontstaat het zaad. Uiterst fijn zaad, prachtig zwart gekleurd en glanzend.

Winterpostelein behoort echt tot de oude vergeten groenten, de indianen en goudzoekers in Californië konden het al zeer waarderen.

Het is een groente die zeer rijk is aan vitamine C en bevat ook zeer waardevolle andere mineralen zoals calcium en ijzer, daarnaast is deze groente weer zeer arm aan nitraat. Daarom is deze groente extra geschikt voor hele jonge kinderen. wterpostelein groeit niet goed op gronden die bemest worden met kunstmest en bij gebruik van chemische middelen en verraadt daarmee extra zijn oorspronkelijke, natuurlijke karakter. Het is een plant die tot nog toe met rust is gelaten door de veredelaars. Het kweken van winterpostelein heeft op De Lepelaar een zeer belangrijke plaats gekregen in de winter. Vooral in de kas waar niet gestookt wordt kan deze groente goed groeien. Milieuvriendelijker kan het niet. Het moet alleen niet te hard gaan vriezen, want dan moet je dit gewas met doek beschermen.

In de keuken kan winterpostelein zeer eenvoudig worden gebruikt voor een voedzame stampot of kan je er een heerlijke salade van maken. Deze groente moet vooral niet gekookt worden.

Winterpostelein is voor ons een plant die nog dicht bij de oorsprong staat en over zeer veel gezonde eigenschappen beschikt.