nieuws / Bijen vangen bij de Lepelaar

« terug naar overzicht

Inge is een bezige bij. Zij draagt zorg voor vele verschillende werkjes op en rond het bedrijf. Zo houdt zij zich ook bezig met de bijen. Tegen het eind van de lente gaat een bijenvolk vaak zwermen. Maar wat nou als ze dat gaan doen als Inge er niet is?

Bijen zijn wonderbaarlijke schepsels. Het zogeheten 'zwermen' is eigenaardig gedrag. Er wordt dan een nieuwe koningin geboren en er ontstaat een strijd in de bijenkast. Er kan tenslotte maar één koningin zijn. Na deze strijd wordt er één koningin verstoten en zij verlaat de kast. Een deel van het bijenvolk blijft haar echter trouw en gaat samen met haar op zoek naar een nieuwe plek om een nest te bouwen. Dit wordt ook wel zwermen genoemd. In het volgende filmpje een korte impressie:

De verkenners zoeken een plek die zij geschikt achten om een nieuw nest te bouwen. De koningin strijkt hier neer en het volk volgt en beschermt haar. Ze strijken gezamenlijk neer:

De kans is groot dat de bijen eerst op verschillende plekken neerstrijken voordat zij de juiste plaats hebben gevonden om een nest te bouwen. Hierbij ontstaat het risico dat een imker de bijen kwijtraakt. Het is dus zaak om het hele volk (de koningin dus want de rest volgt vanzelf) te vangen en in een nieuwe kast te plaatsen. Maar hoe doe je dat als de imker van huis is? Matthijs belde Inge en vroeg wat hij moest doen. Zorgen dat ze afkoelen, dan worden ze rustig. En zorgen dat ze moeilijk weg kunnen. De korf werd in positie gebracht en met honing ingesmeerd om de beestjes te lokken. Verder werd het boompje ingepakt met een nat laken. Gelukkig schoten Joris en Alarik te hulp:

Bijen vangen

Bijen vangen 2

Inge heeft de bijen 's avonds op dezelfde plek aangetroffen. Zij heeft direct haar imkerpak aangetrokken en de koningin weten te vangen. Het volk is nu in een kast geplaatst en zo hebben wij de biodiversiteit op ons bedrijf weer een handje geholpen.