nieuws / Vakantie

« terug naar overzicht

Column van Jan Schrijver voor Ekoland

"Mijn ouders vonden dat je als tuinder niet op vakantie hoorde te gaan.
Op het bedrijf was er altijd wel iets te doen, zeker in de zomermaanden."

Vakantie
Mijn ouders vonden dat je als tuinder niet op vakantie hoorde te gaan.
Op het bedrijf was er altijd wel iets te doen, zeker in de zomermaanden.
Er moest geschoffeld en gewied worden en bij droogte beregend. En voor je het wist moest je nieuwe aardappelen met de hand uit de grond halen, want dat bracht nog wat geld op. Voor mij betekende dit vaak dat ik in een spagaat terecht kwam, want ik zag ook wel dat je niet zomaar weg kon lopen. Toch trok een uitstapje naar Engeland of de Waddeneilanden mij wel aan, de horizon houdt niet op bij West-Friesland alleen. Bij de generatie van mijn ouders die voor mij in de agrarische sector werkten kwam het bijna niet voor dat ze op vakantie gingen. Ik heb wel eens ruzie met mijn vader gehad omdat hij het er niet mee eens was dat ik een fietstocht in Engeland ging maken en 15 dagen weg bleef. Ik heb toen geroepen: ,,Al staat het onkruid huizen hoog, ik ga toch”.
Als het om vrijheid en emancipatie gaat dan scoort de agrarische sector bepaald niet hoog. Het is toch weer vaak de plicht die roept en het weer kan er soms ook voor zorgen dat je niet altijd alles op het juiste moment kan verzorgen of oogsten. Ik zie nog mijn gezin in de auto zitten wachten tot dat ik van de trekker zou springen en we eindelijk naar Frankrijk konden afreizen. Ook is het wel voor gekomen dat ik Inge en de kinderen achter liet in Zuid-Limburg of bij Duinrell  zodat ik een week eerder het werk thuis op het land kon hervatten.
Omgekeerd hoor ik ook wel geluiden dat mensen in de stad denken dat boeren altijd aan het werk zijn. Een beeld van vijf uur s morgens op staan en om negen uur s avonds het licht uitdoen. En zelfs nu nog kan ik mij niet aan de indruk onttrekken dat dit beeld soms klopt. Volg het programma Boer zoekt vrouw maar en je merkt dat voor sommige boeren drie dagen op stap gaan al te lang is. En ik bemerk bij me zelf wel eens een plaatsvervangende schaamte als gangbare boeren het over de biologisch-dynamische landbouw hebben. Dan is het wat de boer niet kent dat vreet hij niet. Gelukkig gaat het op ons bedrijf steeds beter om er wel eens tussenuit te gaan, we werken met een groot team en kunnen elkaar afwisselen om op vakantie te gaan. Zelf houd ik van vroege vakanties in het voorjaar wanneer in Sicilië de planten en bomen in bloei staan, een ongekende pracht daar. Biodiversiteit zoals je bijna nergens meer tegen
kan komen. Maar ook kan je mij in het najaar een weekje op Schiermonnikoog vinden. Er is niets lekkerder dan een frisse duik in zee daar. Goed om het even niet over het milieu, Bio of het Demetermerk te hebben, dan gaan we er later weer fris tegen aan.