nieuws / De Lepelaar winkel krijgt nieuw 'gezicht'

« terug naar overzicht

Deze zomer (2022) zijn we gestart: we bouwen een ruime orangerie aan ons bedrijfsgebouw.   

Het nieuwbouwproject omvat een nieuwe parkeerplaats, een ruime en 'windvriendelijke' entree, extra ruimte om onze seizoensgroenten uit te stallen en een ideale plek om koffieen thee te schenken, proeverijen te houden en workshops te organiseren, terwijl de zon langzaam achter de horizon verdwijnt...    

Impressie vooraanzicht

Orangerie in 't Rijpje
Het plan voor het nieuwbouwproject komt voort uit het feit dat steeds meer mensen onze winkel weten te vinden en enthousiast zijn over verse biologische groenten, gezondheid en de praktijk van biodynamisch telen. 

Het begon met een idee om intern te verbouwen. We wilden niet alleen extra ruimte voor onze producten en klanten maar ook minder stof, geluid en tocht uit de bedrijfshal. Zonder overigens het karakter een winkel op een tuinderij te verliezen. 

Maar bij elke bouwtekening waarbij de winkel meer plaats in de bedrijfshal kreeg, bleek dit ten koste te gaan van de logistiek. In de hal is namelijk veel ruimte nodig voor heen-en-weer rijdende heftrucks, pallets met bestellingen voor groothandels, stapels met fust etc. 

007

Uiteindelijk zijn we op een aanbouw gaan kijken waarbij er ruimte naar buiten gezocht is. Na meerdere ontwerprondes zijn we uitgekomen op een kas die aansluit op de bestaande karakteristieke kap. Op deze manier wordt geen afbreuk gedaan aan het ontwerp uit 2004 en blijven we trouw aan onze eigen praktijk met een teeltkas.

Het wordt een reguliere en onverwarmde kas die beschutting biedt bij wind en regen en tijdens zonnige dagen aan alle kanten open kan worden gezet. De straatsteentjes lopen door tot ver in de entree, waardoor de overgang tussen binnen en buiten geleidelijk is.

We hergebruiken zoveel mogelijk materialen zoals de huidige pui. Deze wordt in drieën gezaagd en verwerkt in het nieuwe deel.       

impressie binnen

Terrein
Met de bouw van de orangerie gaat ook een deel van ons terrein op de schop. Dit hebben we gedaan omdat we uit ons jasje groeien wat betreft parkeergelegenheid, maar ook omdat het pad te druk wordt en er een risico is op onveilige situaties. 

Door de klantenstroom straks via de noordelijke oprit te laten rijden is er geen vermenging meer met de grote vrachtauto's en vele bestelbussen die dagelijks ons terrein bezoeken.

Het wordt een parkeerterrein met eenrichtingsverkeer om te zorgen dat alle auto's goed zicht hebben op in- en uitrijdend verkeer. Deze oprit wordt namelijk ook gebruikt door het personeel van De Lepelaar dat dikwijls met de trekker naar een perceel moet of juist daarvan af komt, bijvoorbeeld met een grote kar gevuld met groenten. 

Planning
Na de bouwvak 2022 is een start gemaakt met het grondwerk en de fundering voor de kas. Begin september is de aanleg van het nieuwe parkeerterrein gepland. In de tweede en derde week van oktober worden de houten spanten geplaatst om direct daarachteraan de kas te bouwen. 

Het is de bedoeling om voor de kerst wind- en waterdicht te zijn om daarna in rap tempo het verbouwwerk aan de binnenkant te doen. In het voorjaar ronden we het project af en gaan we voor al onze klanten en relaties een feestelijke opening verzorgen. 

Hinder
Wij zullen ons uiterste best doen om de hinder van de werkzaamheden zoveel mogelijk te beperken. Tijdens de bouw zal de winkel toegankelijk zijn via de grote roldeur aan de zijkant van ons bedrijfsgebouw.

Kijk goed om u heen en volg de instructies op de borden. Als u een onveilige situatie treft, aarzel niet dit te melden. 

Team De Lepelaar

Impressie noordkant

Partners in het project
Het ontwerp van de kas is gemaakt door Jasper Klinkhamer. Jasper is architect die gespecialiseerd is in het ontwerpen van 'onderscheidene plekken'. De orangerie wordt aangelegd door Bouwbedrijf Mijer uit Warmenhuizen in samenwerking met Agropartners voor het glas. Voor het parkeerterrein hebben we Jos Modder gevraagd. Hij verzorgt het graafwerk in samenwerking met Niels Groot voor de bestrating.