nieuws / Actie boer Bram overweldigend succes

« terug naar overzicht

Boer Bram moest het hoofd buigen voor het Ministerie van Landbouw. Dat vinden we onterecht. Daarom zijn we een actie begonnen die boer Bram moet helpen bij de aanschaf van een nieuwe trekker.

Update 31-03-2021

Het is gelukt! In nog geen maand tijd heeft de actie 'geen boete maar beloning voor boer Bram' meer dan euro 35.500 opgeleverd. Vandaag is het succes bezegeld met een officiele 'overhandiging' tijdens een mini-samenkomst in Eenigenburg. 

Bram_Burgemeester640_480

Als verrassing mocht Bram meteen een proefritje maken in een glimmende rode trekker. Door het succes van de actie kan Bram zijn trekkertje uit 1978 vervangen voor een nieuwer model. Hij had deze investering moeten uitstellen vanwege een boete van euro 12.000 die hij kreeg voor het niet voldoen aan de fosfaatregels.

Donaties en signaal
Ruim 580 particulieren plus een aantal bedrijven hebben met hun donatie het signaal afgegeven dat ze Bram en zijn werkwijze steunen. Hiermee wordt indirect de beslissing van het ministerie van Landbouw om Bram te beboeten gehekeld: een boer die zo goed bezig is voor mens, dier en natuur moet niet worden beboet, maar worden beloond. 

Veel gulle gaven kwamen er van bewoners van Eenigenburg en omgeving, van klanten van De Lepelaar en van campinggasten van de Buitenplaats. Opvallend was het dat er ook landelijk geluiden loskwamen: eindelijk geen boze boeren met trekkers in Den Haag maar een concrete en positieve manier om de problemen in de landbouw aan de orde te stellen.

Bedankt!
Namens de samenwerkingscombinatie boer Bram (Buitenplaats) en de Lepelaar willen we iedereen enorm bedanken. Het enthousiasme was overweldigend en werkte aanstekelijk. Bram liet in een reactie weten zich erg gewaardeerd te voelen. 

Ook greep hij het moment aan een politiek statement te laten horen: 'Wekelijks worden er scheepsladingen vol soja en graan geïmporteerd, dat geldt als krachtvoer voor de Nederlandse veestapel. Dit komt uit landen waar nog steeds eeuwenoude bossen worden gekapt om dit mogelijk te maken. We moeten hier echt mee stoppen!'

NH Nieuws maakte een reportage van de bijeenkomst in Eenigenburg:
Dorpsactie voor boer Bram levert 35.500 euro op   

Muzikale update 16-03-2021

Trots kunnen we melden dat de nieuwe (tweedehands) trekker voor boer Bram nu echt in zicht komt!

Na twee weken actievoeren is er een bedrag gestort van 28.500 euro. Wow, wat zijn wij blij verrast! Iedereen bedankt die meedoet!

Wij vonden dit wel een muzikale omlijsting waard. Gijs Broersen, medewerker van De Lepelaar, schreef een actielied. Net als van de actie werden wij hier allemaal heel blij van, hopelijk u ook....     

The making of...
Met versterker en gitaar in de achterbak gingen wij vanochtend (16-03-2021) opweg naar boer Bram. Daar stond al een delegatie van het koor uit Eenigenburg, opgetrommeld door de leden van De Eenigenburg Stichting, op ons te wachten. 

Bram, Ilse en Marije konden gelukkig ook even een pauze inlassen van het zuivel maken. De NH Nieuws verslaggever kwam op het laatste moment met een hagelwitte auto het pad op rijden.

Allemaal klaar? Zingen maar! 'Omdat dit niet langer kan, staan wij op de bres voor Bram', op melodie van Strand (Boudewijn de Groot).

De koeien lieten zich niet van de wijs brengen door het tafereel, ze kauwden rustig verder. Alleen het pasgeboren stiertje maakte zich ongerust uit de voeten. De haantjes op het erf begonnen luid mee te kukelen en het hangbuikzwijn kwam gemoedelijk zijn neus om de hoek steken...  

Update 08-03-2021

Vorige week startten we een inzamelingsactie voor boer Bram, samen met het dorp Eenigenburg. Binnen een paar dagen stond de teller op euro 14.500.

Wij voelen ons enorm gesteund en willen iedereen heel erg bedanken voor de positieve reacties en gulle gaven tot nu toe!

Zoals in het NHD van 08-03-2021 beschreven zijn we nog niet klaar. Wij gaan voor de trekker en zullen ons inspannen het verhaal ook op landelijk niveau gehoord te krijgen.

NHD 08-03-2021 voorpagina
NHD 08-03-2021
NHD 03-03-2021
   
Oorspronkelijk bericht van 03-03-2021

Boer Bram treft onwrikbare overheid

Even was er hoop en leek het erop dat het Ministerie van Landbouw met bd-boer Bram uit Eenigenburg tot een schikking zou komen over de euro 12.000 boete die hij moest betalen vanwege te hoge fosfaatproductie. Bram had al zeven koeien weg moeten doen, wat een groot offer is voor een kleine boer.

De hoop was gebaseerd op het begrip dat de rechter van de Raad van State toonde. Bram had zijn boete namelijk aangevochten. Helaas bleek dit alles slechts voor de bühne en stuitte hij op een onwrikbare overheid.

Wij nemen dit het Ministerie van Landbouw kwalijk, maar oordeel zelf. Op www.loeigoeiezuivel.nl (nieuwsbrieven) vindt u de openhartige verslaglegging van de gang van zaken. Het is de moeite waard dit te lezen!

Handen af van onze kringloop
Voor ons is de greep in Brams ‘kas’ een greep in de onze. Al meer dan 20 jaar vormen onze bedrijven, beiden biodynamisch, samen een circulair geheel. Dit betekent onder andere dat er geen krachtvoer en kunstmest aan te pas komt. Wij zijn de door het Ministerie van Landbouw zo geprezen kringlooplandbouw ‘avant la lettre’…

Hoe onze kringloop werkt: onze bedrijven, De Buitenplaats en De Lepelaar, bezitten samen ruim 100 ha land met diverse bloeiende akkerranden. Brams koeien lopen op onze akkers met grasklaver en op onze beurt telen wij wortelen, kool en graan op de gronden van de Buitenplaats. Bram gebruikt ons stro, wij krijgen zijn mest etc.

Biodiversiteitswinst
Door onze vorm van (langdurige!) samenwerking gaat de biodiversiteit met sprongen vooruit. De kievit, scholekster en grutto hebben bij ons wél de kans om te overleven. En dankzij deze vorm van landjeruil kunnen we veel beter onze vruchtwisseling uitvoeren, waardoor we op een natuurlijke manier veel minder last hebben van ziekten en plagen. Dit alles voor gezonde groenten en zuivel, waar veel belangstelling voor is, zeker nu!

Jubileumactie
De Lepelaar bestaat dit jaar 50 jaar en behoort daarmee tot een van de oudste biologisch-dynamisch bedrijven van Nederland. Ook wij hebben het Ministerie van Landbouw nooit als bondgenoot aan onze kant gehad.

Daarom gaan wij, samen met het dorp Eenigenburg, op de bres voor boer Bram. Wij gaan zelf geld overmaken en vragen iedereen die het leuk en belangrijk vindt dat ook te doen!

Vrienden van De Lepelaar die deze zomer ons jubileum komen vieren (zodra het weer kan) vragen wij in plaats van cadeaus een bijdrage voor de actie. Hopelijk kunnen wij op deze manier Brams uitgestelde investering – een nieuwe trekker – een flinke zet in de rug geven.

Aktie Boer Bram - NL65 RABO 0155913484 tnv De Eenigenburg Stichting Bijdragen graag onder vermelding van  'aktie boer bram'. De opbrengst wordt t.z.t. kenbaar gemaakt. Alle bijdragen komen 100% ten goede aan het doel.

Team De Lepelaar