nieuws / Open Dagen 2015

« terug naar overzicht

OPEN DAG !

Vrijdag en zaterdag 28 en 29 augustus organiseerde het biologisch-dynamisch bedrijf de Lepelaar open dagen.

28 en 29 Augustus – OPEN DAG !

Welkom op De Lepelaar.

Vrijdag en zaterdag 28 en 29 augustus organiseerde het biologisch-dynamisch bedrijf De Lepelaar open dagen. Het bedrijf is gevestigd aan de Rijperweg 16A 1744HK Sint Maarten. De Lepelaar behoort tot een van de oudste biologisch-dynamische bedrijven van Nederland. In 1971 is dit bedrijf omgeschakeld van gangbare- naar biologisch-dynamische landbouw in het dorp Warmenhuizen en in 2004 verplaatst naar de Rijperweg 16A te Sint Maarten.
Daar is een totaal nieuw bedrijf verrezen met een zeer eigenzinnige stijl.
Het bedrijf is 72 ha groot en heeft ook een kas met o.a. tomaten en komkommers. De hoofdteelten zijn graan, aardappelen, wortelen, kool en bieten, daarnaast stengel-ui, snijbiet, sperziebonen, snijbiet, bloemen en kruiden. Er wordt een vruchtwisselingsschema toegepast van zeven jaar. Vijf jaar productie, twee jaar rust met als teelt grasklaver of luzerne. De laatste jaren wordt ook gebruik gemaakt van bloeiende akkerranden die tijdens de open dag zeker in bloei staan. (functionele agrobiodiversiteit).
Afgelopen jaar is het bedrijf uitgebreid met een nieuwe verwerkingshal, waar een zeer moderne sorteer- en verpakkingslijn staat, speciaal voor dit bedrijf gemaakt. Op de nieuwe hal liggen zonnepanelen, waardoor het bedrijf nu tachtig procent van haar benodigde energie zelf opwekt.
Voor de consument werd het thema vruchtbare grond en gezondheid besproken.
Dit past binnen het thema van de Verenigde Naties die dit jaar tot het jaar van de bodemvruchtbaarheid hebben uitgeroepen.
Er vonden rondleidingen plaats en natuurlijk was er gelegenheid tot het stellen van vragen.