nieuws / Preparatendag: wat doen we en waar dient het voor?
« terug naar overzichtVandaag (vrijdag 29 september 2023) vieren de vrije scholen het Sint Michaelsfeest. Dit is een herfstfeest waarbij wordt gevierd dat de natuur ons meeneemt naar het ritme van de herfst. Op biodynamische bedrijven worden rond deze dag de preparaten gemaakt.
Lepelaar oprichter Jan Schrijver vraagt tijdens de pauze aan de medewerkers wat zij weten van preparaten en waar ze voor dienen. Vooral de mensen met een Warmonderhof-diploma (opleiding voor biologische en biodynanische land- en tuinbouw) moeten toch deze kennis aan de dag kunnen leggen...
Wat zijn preparaten?
In losse vlarden kunnen de meesten zich wel wat herinneren. Eigenaar Joris Kollewijn weet vooral nog dat hij op een bepaald punt afhaakte. 'Iedereen mocht zichzelf een cijfer geven voor het vak'. Een andere medewerkster vond de lessen over preparaten juist het leukste van de opleiding.
Samen dist de groep op dat het gaat om koemest, koehoorns en bepaalde planten die in dierlijke organen worden gestopt en in de grond worden begraven. En natuurlijk iets met de kosmos, de koehoorns als antennes naar de kosmos en dat door het begraven van de preparaten ze worden 'opgeladen' en later weer verdund over het land worden aangebracht om de bodem iets te 'leren'.
Kern biodynamisch telen
Eigenaren Jan, maar ook Joris en Jorinde, worden regelmatig bevraagd over het onderscheid tussen biologisch telen en biodynamisch telen. Preparaten zijn onderdeel van dit verhaal, maar wat vertel je dan precies?
Joris houdt vast aan 'homeopathie voor de bodem'. Jan geeft toe dat hij soms ook niet zo goed weet waar hij moet beginnen. Het is geen gemakkelijk onderwerp, helemaal als mensen duidelijk nog niets weten. Vaak stelt hij de wedervraag: wat weet u er wel van en heeft u zich er al eens in verdiept?
Bodemvruchtbaarheid
Vandaag de dag, zo vervolgt Jan, zou ik het onderwerp koppelen aan het belang van biodiversiteit, en dan specifiek die in de bodem. Ruim honderd jaar geleden al (1924) kwam een groep bezorgde boeren in Duitsland bijeen om de door hen ervaren teruggang in vruchtbaarheid van de aarde en dieren aan de kaak te stellen; een teruggang, zo meenden zij, die werd veroorzaakt door de intensieve landbouw en veehouderij. Ze wendden zich destijds tot Rudolf Steiner een Oostenrijkse wetenschapper en visionair.
Steiner bezocht op zijn beurt de boeren en gaf een reeks lezingen over een nieuwe benadering om de bodemvruchtbaarheid te redden en daarmee, op den duur, ook het menselijk leven.
Brede blik
Steiner geloofde dat het maken van compost en stoppen met het gebruik van chemische middelen onvoldoende was om de bodem weer vruchtbaar te maken. Hij vond dat er breder blikveld (holistisch) nodig was. Het ging in zijn optiek verder dan de aarde en reikte tot de maan en de planeten, oftewel de hele kosmos. Hij zag dit als verbonden processen en stelde voor om met al die energieën te gaan werken.
Als planten helend kunnen zijn voor mensen, waarom dan niet voor de bodem? Hoewel Steiner geen pasklare antwoorden gaf, of een 'how to' voor beginners, was wel duidelijk dat hij vond dat het land op een hele andere manier bewerkt moest worden.
Elementen zijn: nauwkeurig en van dischtbij observeren, werken met natuurlijke ritmes (zaaien en poten volgens de zaaikalender) en preparaten spuiten.
Wie deze concepten in de praktijk omarmt, zo is de gedachte, zal merken dat hij steeds beter raakt afgestemd op zijn land/tuin en grond met als resultaat een florerend geheel met vitale gewassen.
Preparatendag
Met deze kennisuitwisseling in het achterhoofd zijn we opgewekt begonnen: de hoorns met koeienmest zijn uitgegraven, de brandnetels zijn uitgegraven (waar zaten ze ookal weer?), de kamille is in een dunne darm gestopt en ook het paardenbloempreparaat is klaargemaakt. Allemaal in voorbereiding voor het volgende teeltjaar.
Meer weten over preparaten?
Boek: Biodynamisch tuinieren van Hilary Wright
Dynamisch perspectief: levenskrachten en preparaten
Archief met uitgaven van Dynamisch perspectief
Sinds deze week hebben wij ook de zaaikalender 'Het juiste moment' in de winkel te koop.