nieuws / Kom Toekomst Zaaien bij biodynamische boerderij De Lepelaar!

« terug naar overzicht

Zaai je mee? Op zaterdag 6 oktober om 14 uur is iedereen, jong en oud, welkom om mee te doen met het inzaaien van een akker op biodynamisch tuinbouwbedrijf De Lepelaar in Sint-Maarten, boven Alkmaar. Het is een zaadmengsel van granen en bloemen; goed voor de biodiversiteit.

Bij het Toekomst Zaaien loop je in een rij over de akker, terwijl je het zaad in een boog voor je uit strooit. Ook kinderen doen mee. Samen zaaien heeft iets magisch.

Toekomst Zaaien is een internationaal project dat in 2006 in Zwitserland is gestart. Sindsdien hebben tienduizenden burgers en boeren meegezaaid in ruim tien landen. Het project Toekomst Zaaien betrekt burgers bij een vruchtbare landbouw en bij de bron daarvan: een grote diversiteit van zaden die vrij beschikbaar zijn. Meer diversiteit op de akker levert meer variatie in het winkelschap en meer variatie op het bord.

Het Toekomst Zaaien vindt plaats in alle weekenden van oktober 2018, op acht biodynamische boerderijen in Nederland en Vlaanderen. Alle locaties staan op toekomstzaaien.nl. Het wordt georganiseerd door Stichting Demeter samen met Stichting Zaadgoed en de BD-Vereniging.

 

Tuinderij De Lepelaar in Sint-Maarten doet mee op zaterdag 6 oktober. De tuinders, Jan en Reinout Schrijver en Joris Kollewijn, vinden goede zaden belangrijk en ze telen graag bijzondere soorten, zoals de Wieringerboon, de Kievitsboon en het Heilig boontje. Jan Schrijver: “Het Heilig boontje is een witte boon met rode vlekjes: een kopje, vleugeltjes en een staartje, je kan er een engeltje in herkennen. Het is een heerlijke boon, hij vliegt bij ons de winkel uit.” De bonen worden ook verkocht als zaadgoed door coöperatie De Zaderij, waar De Lepelaar lid van is. “We selecteren het zaad van de mooiste planten om mee verder te telen.” De Zaderij is vorig jaar opgericht door boeren die de zaadteelt weer in eigen hand willen nemen.

En wat is nu precies biodynamische landbouw? En hoe zien die bijzondere boontjes eruit en hoe worden die gedorst? De tuinders vertellen er 6 oktober meer over. De boerderijwinkel is open.