nieuws / Warmoes; vergeten groente
« terug naar overzichtWarmoes (Beta vulgaris subsp. cicula Chenopodiaceae), Warmoes behoort tot een van de vergeten groenten en heeft al een zeer lange historie. Is verwant met de biet en behoort tot de oeroude groente die wordt geteeld om het attractieve, smakelijke blad en de stengels. Hij is inheems in het mediterrane gebied en was al bekend bij de oude Grieken, die ook de wortels ervan aten met mosterd, linzen en bonen. Aristoteles schreef in de 4e eeuw
v. Chr. al over de rode snijbiet en Theophrastus noemt zowel licht als donkergroene vormen.
De Romeinen brachten de groente naar Midden en Noord Europa, vanwaaruit de snijbiet zich langzaam verspreidde naar het Verre Oosten waaronder China.
Een van de oudste straten van Amsterdam heet de Warmoesstraat en ligt tussen het Damrak, het IJ en de Oudegracht. Het is bijna niet meer voor te stellen maar in de middeleeuwen lagen langs de Warmoesstraat de tuinderijen die de toen nog kleine stad voorzagen van verse groente, waaronder warmoes.
De warmoes is familie van de ganzevoet achtigen en werd ook wel gezien als de armeluis groente omdat je de plant zeker 3 á 4 keer per jaar kan afsnijden. Is warmoes daarom soms een stiefkind? Volstrekt onzin en zeer ten onrechte, want als je eenmaal kennis maakt met de milde smaak, is de kans groot dat je positieve tot zeer positieve gevoelens voor deze groente ontwikkelt.
Warmoes heeft een hoger ijzergehalte dan spinazie, is rijk aan vitamine C en Calcium. Zowel het blad als de stelen zijn goed eetbaar.
Hier volgt een recept vertaald uit een kookboek gedateerd uit 1669;
"Neem helder putwater en doe er één of twee oudbakken, ronde, witte broden in, naar gelang u veel wilt koken. Hang de ketel boven het vuur en scherf intussen het blad van kervel, snijbiet, wat foelieblaadjes, bernagie of ossentong, de eerste blaadjes van zwarte aalbessen en van goudsbloemen, ook wat prei en kattekruid, een beetje spinazie, maar geen zuring, want die zou het te bleek maken. Als dit fijngehakt is en het brood een tijdje in het water heeft gekookt tot het aan stukken is, doe dan de moeskruiden bij het brood en laat ze gaarkoken. Doe er dan naar smaak boter en zout bij."
Hier volgen nog een drietal recepten met warmoes. (recepten)
De warmoes of snijbiet is in vele variaties te verkrijgen. Zo is de gewone groene snijbiet het meest bekend maar ook de rode, witten en gele variaties bieden vele mogelijkheden. De Lepelaar heeft nog nooit zo'n groot assortiment gehad en wil deze gezonde groente weer extra onder de aandacht brengen.
Jan Schrijver